Håll dig i form och skydda dina tänder när du reser

Resor ger fantastiska upplevelser och chansen att upptäcka nya platser, kulturer och människor. Men samtidigt kan resor lätt rubba de dagliga rutiner som håller oss friska och i form. Att hålla igång sin träning och ta hand om sin munhälsa är två viktiga delar av att hålla sig frisk. Med några enkla knep kan du njuta av ditt äventyr och samtidigt hålla både kroppen och tänderna i toppskick.

Bevara din munhälsa under resan

När vi är på resande fot är det lätt att försumma viktiga hälsoaspekter som tandvård. Resor innebär ofta nya miljöer och annorlunda matvanor, vilket kan påverka din munhälsa negativt. En av de största riskerna är karies, som orsakas av att bakterier i munnen bryter ner socker och skapar syra som attackerar tandemaljen. För mer information om karies och hur du kan förebygga det, kan du besöka GUM som främjar munhälsa.

Packa alltid med en tandborste, tandkräm och tandtråd i ditt handbagage för att se till att du har tillgång till dem även vid oväntade förseningar. Om du vet att du kommer att äta mer socker än vanligt, var särskilt noga med att borsta tänderna två gånger om dagen och skölj munnen med vatten efter måltider. En enkel vana som att använda tandtråd varje kväll kan göra stor skillnad för att förebygga karies. Att dricka vatten ofta och tugga sockerfritt tuggummi kan också hjälpa till att hålla munnen fräsch mellan måltider.

Träning på resande fot

Oavsett om du befinner dig på en långflygning eller njuter av en weekendresa, kan det vara svårt att hålla igång med träningen under en semester. Men det betyder inte att du måste pausa din fysiska aktivitet. Många hotell har gym eller pooler, och om du bor på en plats där det inte finns tillgång till träningsfaciliteter kan du alltid ta med en hopfällbar yogamatta eller träningsband. Promenader är också ett utmärkt sätt att kombinera sightseeing med motion, särskilt om du utforskar en stad till fots.

Author

root@localhost.localhost