Friluftsliv för aktiva människor

Att träna eller vara fysiskt aktiv kan ta sig många olika uttryck. För en del innebär träning ett svettigt pass på gymmet medan det för andra är en rejäl långpromenad. Det finns verkligen inget rätt eller fel här, alla mår vi bra av att röra oss på ett sätt vi trivs med. Många väljer kanske också att köra på gymmet under vintern och sedan ägna sommar och semester åt aktiviteter på nya resmål antingen inom Sverige eller utomlands. Cykelsemester, gå på tur med skidor vintertid eller kanske utforska olika sorters vandringsleder, fjällstugor eller rentav tälta för den som gillar det. Den sortens friluftsliv ger ett välmående som varar länge, även om det kanske inte är vad de flesta förknippar med ordet ”träning”.

Pandemieffekten

Under pandemin när det nästan inte alls var möjligt att resa utomlands blev alltfler intresserade av vandringar och friluftsliv. Att resa tryggt till någon plats inom landet öppnade många nya möjligheter för den här sortens fysisk aktivitet och träning. Efterfrågan på fritidskläder ökade, visst går det att vandra i jeans och tröja men det blir så mycket mer bekvämt med särskilt utformade fritidskläder som klarar alla olika väder och årstider. Självklart handlar det också om vilken sorts aktivitet det handlar om och i vilka temperaturer, något som alla inte vet från början. Men med bra information och tips så har allt fler lärt sig vartefter. Garderoben har utökats med väl genomtänkta fritidskläder och vandringskängor, jackor med fickor för alla småpryttlar som behövs och kanske en bra ryggsäck. Nu när pandemin börjat avta så är det många som blivit riktigt bitna av det här nya sättet att resa, blivit intresserade av friluftsliv, att vandra och uppleva saker på ett annat sätt. Den här sortens aktiva träningsresor kan i stort sett göras året runt, bara man klär sig på rätt sätt. Det är väldigt effektiv träning på sitt sätt, en träning man verkligen mår bra av.

Vår svenska allemansrätt

Den gamla allemansrätten ger oss oändliga möjligheter att vistas ute i vår fina natur. Paddla, åka skidor, vandra, springa, simma eller kanske klättra. Allemansrätten har förvisso också skyldigheter: Aldrig störa och aldrig förstöra är väl den enkla sammanfattningen. Med det i bakhuvudet kan skog och mark bli den allra bästa platsen att träna. En plats som ständigt bjuder på nya utmaningar och upplevelser att avnjuta i långsamt eller lite snabbare tempo med olika grad av fysisk ansträngning.

Author

root@localhost.localhost