Så håller du dig i form under resan

Du ska iväg på en resa och är rädd för att tappa formen eller öka i vikt. Det är lätt att äta och dricka lite för mycket. Om du ska sitta mycket på flyget, bussen eller i bilen kan det också påverka din hälsa. Du bör planera in att röra på dig både under själva resan och på resmålet.

Under själva resan

För att både hålla dig i form och för att må bra är det klokt att röra på dig så mycket det går under resan. Alltså under själva transporten från ett ställe till ett annat. Om du ska sitta i bilen eller på flygplanet i 12 timmar är det smart att i förebyggande syfte vara aktiv. Innan du ska göra en längre resa är det klokt att motionera. Om möjligt kan du gärna ta en rask promenad på morgonen eller innan du ska kliva på planet. Genom att röra på dig minskar du risken för att få ryggproblem. Det blir också en skönare resa om kroppen har varit aktiv. Om du ska mellanlanda på en flygplats är det smart att du passar på och rör på dig under mellanlandningen, istället för att bara sitta på en stol på ett kafé eller en restaurang. Du får många steg i stegräknaren genom att gå mellan de olika terminaler på Arlanda om du har ett par timmar att fördriva där. Om du reser med bil är det klokt att alltid ta en minipromenad, en bensträckare, varje gång bilen stannar. Försök också att äta nyttigt under själva resan. Sallad, hälsosamma snacks och undvik att dricka läsk. Ska du resa med tåg har du den stora fördelen att du kan röra på dig under resan. Naturligtvis kan du inte gå fram och tillbaka genom hela tåget upprepade gånger och störa andra människor, men du kan ta en eller två turer genom tåget och gå till restaurangvagnen.

Framme på resmålet

För många är det lätt att röra sig mycket under en resa. Gå på museum, bada, göra vandringar och olika fysiska aktiviteter. Om du däremot åker till ett mycket varmt resmål är det lätt att slappa på stranden eller vid poolen. Då är det klokt att gå upp lite tidigare på morgonen för att ta en joggingtur medan det fortfarande är svalt. Om du ska åka på charter kan det också vara smart att boka ett hotell som har inomhusgym.

Tågluffa med barn

februari 11, 2022