Tågluffa med barn

Det går alldeles utmärkt att tågluffa med barn, förutom att det naturligtvis kräver lite mer planering. Låt barnen upptäcka både tjusningen med att resa, åka tåg och se vårt vackra Europa.

Resa med barn

Att resa med barn är något alldeles speciellt. Som förälder eller mor- och farföräldrar blir en resa så mycket roligare när barn eller barnbarnen är med. Även om det så klart också blir mycket jobbigare och ett annat slags planerande. Men med god planering blir resan ett positivt minne att bära med sig hela livet.

Rätt biljett för resan

När du ska köpa biljetter är det smart att tänka över vilken biljett som ni ska satsa på. Ni kan välja mellan att resa hur mycket ni vill under en viss tid eller att ha ett visst antal resdagar under en längre tid. För en lyckad resa måste det finns mycket tid att bara vara, slappna av och leka. Att göra en resa där ni ser ett nytt resmål var eller varannan dag är sällan en bra idé ens för vuxna, och definitivt inte för barn. Då kan det vara klokare att köpa en biljett som ger er 10 eller 15 resdagar under en månad, än att resa varje dag under två veckors tid.

Planera rutten

Även om tanken på att kunna resa hur ni vill med ert tågluffarkort kan kännas härligt, så bör ni planera en rutt. Boka in extra dagar att bara vara vid en strand. Ni bör även boka ert boende i förväg. Det är en sak att som vuxen boka hotell eller vandrarhem samma dag, men det vill ni inte med barn. Under högsäsong är det också ofta fullt eller dyrare än under resten av året. Låt barnen vara med att planera rutten.

Spännande aktiviteter

För en bra resa bör ni göra olika slags saker. Både titta på kända landmärken som Eiffeltornet och Colosseum, och åka på äventyrsbad. Det finns också många museer som barnen kan uppskatta. Ge dem lite kultur, men inte så mycket att de blir uttråkade. Det viktigaste är att de får en smak på omvärlden, inte att de har sett allt eller lärt sig någon särskild kunskap. I Tyskland finns Europas största äventyrsbad. Utanför Paris kan ni besöka Disneyland och i Köpenhamn finns Tivoli. Om ni åker över till Storbritannien kan ni gå på en Harry Potter theme park.

Resan börjar i Sverige

Ni börjar resan i Sverige genom att ta SJ-tåget till Köpenhamn och sedan vidare ut på kontinenten. Ni får bara resa med interrailkortet till och från Sverige, inte göra några extra resor i hemlandet. För att resan ska bli så skön som möjligt är det klokt att antingen mellanlanda en natt i Köpenhamn eller så åker ni till er första destination och stannar där ett par dagar. Gå inte ut för kraftigt i början, utan låt resan ta tid och vara en del av målet.